ZEEZICHT EN DUURCOOP IN DE WEER MET HARDCUPS

Cultuurwerkplaats Zeezicht en DUURCOOP zijn gestart met de introductie van het ‘statiegeldsysteem’ met ‘hardcups’ tijdens evenementen in Limburg.
hard cups website

De aftrap werd gedaan tijdens het evenement Buitenspiegels, georganiseerd door het Filmhuis de Spiegel in het Aambos in Heerlen, op 27 augustus tijdens Cultura Nova. Al een groot aantal jaren organiseert het Filmhuis een buitenprojectie op een prachtige locatie in het Aambos. Cultuurwerkplaats Zeezicht was gevraagd om met een tweetal foodtrucks zorg te dragen voor goede randvoorwaarden voor de inwendige mens. Met de TAPPERIJ [Foodtruck met bijzondere bieren op tap!] en de HARINGKAR [Foodtruck geschilderd geïnspireerd door Keith Haring] met heerlijke Surinaamse lekkernijen werd invulling aan deze vraag gegeven.

aambos
Om zorg te dragen voor zo min mogelijk zwerfvuil, werd voor het drinkgerei gebruik gemaakt van “glazen” gemaakt van polycarbonaat [onbreekbaar / te hergebruiken] en een ‘statiegeldsysteem’ waarbij het eerste glas “gekocht” werd voor dezelfde prijs als de consumptie [2 euro voor standaard glazen en 3 euro voor speciale glazen] en op het einde van de avond weer kon worden ingeleverd, waarbij het aankoopbedrag werd teruggegeven. Dit systeem, dat in België en Duitsland al op veel plaatsen is ingevoerd, zorgt ervoor dat na het evenement er slechts een halve zak zwerfvuil werd verzameld. Dit in tegenstelling tot andere jaren waarbij het tienvoudige na afloop werd ingezameld.

glazen website

De ervaringen met het systeem waren zeer positief. De ‘drinkkwaliteit’ van de glazen werd uitstekend genoemd. Het was even wennen bij het begin van de avond maar dat was slechts een kwestie van tijd. Daarna ging alles zeer soepel.

Helaas hebben we het einde van de film niet gezien ! Een onweer maakte 15 minuten voor het einde van de film voor de 750 kijkers verder kijken onmogelijk. Volgende keer beter!!

Wil je meer weten over hard cups en/of DUURCOOP, kijk dan op hun site: www.duurcoop.nl