Zeezicht tijdens Cultura Nova

 

Van 19 tot en met 26 augustus 2017 was in de Expohal van Zeezicht de voorstelling Wo bin ich? Mama te zien van Dans compagnie Limburg.

Wo bin ich? Mama is een voorstelling over hoe we zijn geworden wie we zijn. Choreografe Elsa van der Heijden rijgt momenten uit haar verleden aan elkaar, zoals vogels die zijn neergestreken op een elektriciteitsdraad. Schijnbaar achteloos, scherp afgetekend tegen de horizon. Danseres Mami Izumi bevindt zich tussen de toeschouwers, buiten in de natuur en binnen in de veilige beslotenheid van de keuken. Daar wordt niet alleen het gesprek gevoerd over de thema’s van Wo bin ich? Mama, maar wordt ook samen gegeten en gedronken.

In haar choreografieën onderzoekt Elsa van der Heijden steeds thema’s die op dat moment in haar leven actueel zijn. Eerdere danssolo’s hadden als onderwerp dementie, lichamelijke beperking en de ziekte van Parkinson.

Wo bin ich? Mama kon nu pas worden gemaakt, omdat Mama er niet meer is. In zijn jeugd loopt ieder kind verwondingen op – zo worden we wie we zijn. De kunst is om afstand te nemen van het verleden en de toekomst en te focussen op het hier en nu. Alle ‘nu-momenten’ zijn belangrijk en wij proberen naar beste vermogen het heden ten volle te beleven, elke seconde verzadigd van leven, gewaarwordingen en gevoelens. Een eindeloze uitdaging.

De rode draad van Wo bin ich? Mama kan worden gezien als een tijdlijn, soms intens en verwachtingsvol, dan weer ontwapenend gewoon: de intensiteit van een wiegeliedje, een moment van proosten, de verrassing van een omhelzing. Door de charme, de verwondering, de emotie van het moment ervaren danseres en publiek samen wat de kracht is van steun, veiligheid en verbinding en wat het betekent als dit ontbreekt.